5 augustus 2017 In de media

Feyenoord wint Johan Cruijff Schaal na penalty’s

Na het winnen van de Eredivisie heeft Feyenoord zaterdagavond ook de strijd om de Johan Cruijff Schaal gewonnen. In een wedstrijd waarin de video-arbitrage ook een hoofdrol opeiste, werd het 1-1.
De strijd tussen Feyenoord en Vitesse werd vervolgens na penalty's beslist: 4-2. Dit kwam nooit eerder voor in de ouverture van het Nederlandse seizoen. Voor Feyenoord is het de eerste gewonnen strijd om de Johan Cruijff Schaal sinds 1999.

Feyenoord begon furieus aan het duel in De Kuip. Vitesse werd teruggedrongen op eigen helft en het was dan ook niet verwonderlijk dat het snel 1-0 werd. Jean-Paul Boëtius stuurde op links Fankaty Dabo het bos in en vond de volledig vrijstaande Jens Toornstra achterin de zestien. De middenvelder ramde de bal tegendraads het doel in. Vorig seizoen maakte Toornstra al zijn goals (vijftien stuks) in De Kuip, daar voegde hij een paar minuten in het officiële seizoen een nieuwe aan toe.

De vroege openingsgoal van Feyenoord zorgde voor een nieuw wedstrijdbeeld. De Rotterdammers lieten Vitesse meer komen, maar werden zelf ook gevaarlijk via snelle uitbraken. De ploeg uit Arnhem kwam niet echt aan aanvallen toe. Pas vlak voor rust werd de ploeg van trainer Henk Fraser echt gevaarlijk. Na goed doorzetten van Thulani Serero bereikte de van Ajax overgekomen middenvelder Bryan Linssen, die met een heerlijke schot de onderkant van de lat trof.

Video-arbitrage
In het tweede bedrijf begon Vitesse goed met een kopkans voor Arnold Kruiswijk, maar daarna nam de technologie in het voetbal de hoofdrol op zich. De hoogtepunten wisselden elkaar tien minuten in de tweede helft snel af. Eerst werd Vitesse-spits Tim Matavz neergelegd in de zestien, maar ging het spel door. In de aanval die volgde profiteerde Nicolai Jørgensen van een fout bij doelman Remko Pasveer en leek het 2-0 te worden. Scheidsrechter Danny Makkelie besloot na de goal echter de beelden terug te kijken en draaide alles terug.

In plaats van een 2-0 ging de bal aan de andere kant van het veld op de stip. Karim El Ahmadi kreeg geel vanwege de overtreding op Matavz en Alexander Büttner benutte de strafschop voor de 1-1. Daar ging nog wat consternatie aan vooraf, aangezien Guram Kashia ingreep. De aanvoerder van Vitesse leek te wijzen op het feit dat Büttner de penalty niet mocht nemen, maar dit gebeurde dus alsnog op succesvolle wijze. Nadat de rust terugkeerde in het stadion gingen beide ploegen op jacht naar de voorsprong.

Er ontspon zich een spannende slotfase in Rotterdam, maar gescoord werd er niet meer in De Kuip. Sinds enkele jaren wordt er in de strijd om de Johan Cruijff Schaal niet meer verlengd bij een gelijkspel in reguliere speeltijd, waardoor het duel via een penaltyserie werd beslist. Vitesse begon de serie slecht, Feyenoord-keeper Brad Jones had een antwoord op de inzet van Matavz. Jan-Arie van der Heijden zette de thuisclub vervolgens op een voorsprong en vanaf dat punt gaf Feyenoord het niet meer weg. Milot Rashica miste de tweede strafschop voor Vitesse, waarna Boëtius scoorde. De penaltyserie werd nog even onderbroken door een opstootje in de middencirkel, maar Jørgensen zorgde voor de beslissing in de penaltyserie: 4-2.