22 januari 2017 In de media

FC Groningen en Vitesse in evenwicht

Vitesse heeft vanavond met 1-1 gelijkgespeeld tegen FC Groningen. Na een tegenvallende eerste helft knokten de Arnhemmers zicht sterk terug. Navarone Foor was de doelpuntenmaker. De middenvelder moest in het slot echter wel met rood van het veld.
Opvallendste naam in de opstelling vanavond was die van Julian Calor. De 19-jarige middenvelder verving de geschorste Lewis Baker. Calor die zijn wedstrijden vooral bij Jong Vitesse speelt, maakte zijn debuut in de eredivisie. Voor de rest stuurde Henk Fraser dezelfde tien spelers de wei in die vorige week FC Twente met 3-1 versloegen.

Vitesse begon niet sterk aan het duel in het koude Noorden. Al na zes minuten kwamen de bezoekers op achterstand. Middenvelder Ruben Jenssen schoot de bal via het been van Kelvin Leerdam en de paal achter de kansloze Eloy Room: 1-0. Ook in de fase na het snelle openingsdoelpunt hadden de Arnhemmers het lastig met het 4-4-2 systeem. De passing was onnauwkeurig waardoor Vitesse nooit lang in balbezit was. Gevaar werd er daarom lange tijd niet gesticht.

Tot aan een half uur want toen leek Adnane Tighadouini Vitesse op gelijke hoogte te brengen. De aanvaller kreeg de bal in de zestien en schoot vervolgens hard en laag in de hoek, maar Vitesse had pech want de bal spatte uiteen op de binnenkant van de paal. Vanaf dat moment kreeg de ploeg van Fraser wel ietsje meer grip op de wedstrijd. Ricky van Wolfswinkel probeerde het vlak voor de rust uit de draai, maar doelman Padt keerde de inzet.

In de rust bleef Guram Kashia achter in de kleedkamer en werd vervangen door Matt Miazga. Vitesse begon furieus aan de tweede helft en dat leverde direct een treffer op. Milot Rashica passeerde zijn directe tegenstander en legde de bal panklaar voor Navarone Foor, die niet twijfelde maar koelbloedig afrondde in de verre hoek: 1-1.

Een minuut later was Rashica weer slimmer dan zijn tegenstander, maar dit keer werd zijn voorzet ternauwernood weggewerkt. Het initiatief lag duidelijk bij Vitesse dat veel meer energie in het duel legde dan in de voorgaande 45 minuten. De geel-zwarte bezoekers combineerden bij vlagen uitstekend en kregen daardoor enkele mogelijkheden. Tighadouini had twee keer pech bij zijn afronding. De Vitesse-spelers voelden dat er meer in zat dan een punt, maar waren tegelijkertijd waakzaam voor de FC Groningen-counters.

Vlak voor tijd was er een flinke tegenvaller voor Vitesse toen Foor een rode kaart kreeg voor een overtreding op een FC Groningen-speler. De Arnhemmers moesten de laatste paar minuten verder met tien man. Maar de bezoekers kwamen niet in de problemen waardoor beide ploegen de punten uiteindelijk toch eerlijk verdeelden.