14 september 2014 In de media

Dauda schenkt Vitesse eerste zege in zes maanden

Vitesse heeft eindelijk de eerste zege sinds 8 maart te pakken. Het thuisduel met Excelsior leek op voorhand een uitgelezen mogelijkheid om een eind te maken aan die treurige serie van elf duels zonder overwinning en de praktijk toonde aan waarom.
Spits Abiola Dauda onderscheidde zich aan Arnhemse zijde en nam met een hattrick de gehele productie van de thuisploeg voor zijn rekening. De 3-1 eindstand was echter magere afspiegeling van de verhoudingen: met iets meer precisie had de score nog veel hoger kunnen uitvallen in het voordeel van de thuisploeg.

Vitesse had vanaf de eerste seconde vrij weinig te duchten van Excelsior, dat vooral naar Arnhem leek gekomen om de schade te beperken. Tot grote frustratie van Peter Bosz ging dat ook lange tijd goed.

Evenals in de voorgaande vier duels creëerde Vitesse genoeg kansen, die echter stuk voor stuk om zeep werden geholpen. Dat begon met een kopbal op de kruising van Guram Kashia, gevolgd door een vrije schietkans voor Wallace. De Braziliaan werd op randje buitenspel prachtig vrijgespeeld door Kelvin Leerdam, maar mikte op het lichaam van doelman Alessandro Damen.

De thuisploeg ging echter stug door en bleef mogelijkheden krijgen. Leerdam zag een schot in de korte hoek weggewerkt worden, gevolgd door een felle knal van Zakaria Labyad, die door Damen werd gekeerd. De wanhoop leek weer toe te slaan na een nieuwe misser, dit keer van Denys Oliynyk, die voor eigen succes ging in plaats van een geheel vrijstaande medespeler aan te spelen.

Een standaardsituatie bracht echter verlossing: vier minuten voor rust kopte Dauda raak uit een hoekschop. Die 1-0 was dikverdiend.

Excelsior beet in de tweede helft meer van zich af. De eerste mogelijkheid was nog voor de door Davy Pröpper gelanceerde Leerdam, maar het was Daryl van Mieghem die alle aandacht voor zich opeiste. Vanaf de rand van de zestienmeter poogde de aanvaller van de Rotterdammers Piet Velthuizen te verschalken met een bekeken balletje. Hij had bijna succes: de doelman van de thuisploeg had een uiterste krachtsinspanning nodig om zijn doel schoon te houden.

Het gaf de burger uit Kralingen moed: de troepen van Marinus Dijkhuizen trokken verder naar voren, maar kregen snel de rekening gepresenteerd.Labyad ontsnapte aan de aandacht en bood Oliynyk een niet te missen kans. De Oekraïner deed echter het onmogelijke en knalde de bal voor een vrijwel leeg doel over.

Een minuut later was het alsnog raak: Dauda kreeg de bal met wat geluk voor zijn voeten in de zestien en schoot door de benen van Damen raak. Kort daarop besliste Nigeriaan het duel definitief. Uit een hoekschop werkte hij van dichtbij de 3-0 binnen. Het duel was daarmee gespeeld, al kon Excelsior nog wel de eer redden. Vijf minuten voor tijd schoot Jeff Stans vanaf de stip de 3-1 eindstand op het bord.