1 januari 2017 In de media

Column: Afke van de Wouw

De Vitesse Voetbal Academie is een toonaangevende jeugdopleiding binnen Nederland.
De uitstekende faciliteiten, gecombineerd met professionals in de staf, een uitgekiende scouting en het vooruitstrevende Vitesse Voetballab moet er voor zorgen dat de voetbalacademie structureel bij de top 5 van Nederland gaat behoren. Elke maand wordt een column geschreven vanuit een expert van de voetbalacademie. In deel 4 neemt Afke van de Wouw het woord.

Aftrap hoofd Vitesse Voetal Academie Edwin Petersen
Eigenlijk wel bijzonder dat we pas iets goeds voornemen wanneer het een nieuw jaar is. Blijkbaar worden we ons dan pas bewust en kunnen we het opbrengen om iets wat we heel lang uitgesteld hebben te gaan doen. Alle slechte gewoontes en negatieve gedachten gaan gewoon in een keer overboord en worden vervangen door nieuwe doelen en een sterke wilskracht.

Vreemd blijft die gedachte dat het in de topsport min of meer ook zo werkt. Maar overal gaat deze vuistregel op “nieuwe ronden nieuwe kansen!”. Ik ben daarom ook zeer benieuwd wat het nieuwe jaar ons sportief gaat brengen. We hebben namelijk weer een nieuwe kans om nog beter te presteren…

Die gedachte houd ik met grote vastberadenheid vast, omdat Afke van de Wouw ons gaat helpen om die sterke focus te behouden. Dit jaar kan al niet meer stuk wat mij betreft!

Gelukkig en sportief nieuwjaar voor allen!
Edwin Petersen

Wie ben ik en wat is mijn achtergrond?
Ik ben Afke van de Wouw, Sportpsycholoog en Bewegingswetenschapper. Eigenaar van het bedrijf ‘WOUW Performance Coaching’. Van jongs af aan ben ik al geïnteresseerd in mensen en hun beweegredenen. Om die reden heb ik begin jaren '90 gekozen voor de opleiding fysiotherapie. Tijdens deze studie fysiotherapie zette ik ook mijn eerste stappen in de sportwereld: ik werd fysiotherapeut van voetbalteams. In de fysiotherapie is de aandacht vooral gericht op het houdings- en bewegingsapparaat. Ik raakte echter steeds meer geïnteresseerd in wat er zich in het hoofd afspeelt. Om die reden ben ik Bewegingswetenschappen gaan studeren met als hoofdrichting Sportpsychologie (nevenrichting inspanningsfysiologie).

Visie
Echter zowel de opleiding Fysiotherapie als Sportpsychologie kijken niet naar de mens als één geheel: ik denk namelijk dat lichaam en geest niet te scheiden zijn. Omdat ik in beide vakgebieden een achtergrond heb, kan ik de kennis van beide combineren. Het wordt daardoor voor mij makkelijker om het totaalplaatje van de speler te zien en mijn begeleiding daarop af te stemmen. Ook de communicatie met andere stafleden, zoals de (para)medici, inspanningsfysiologen, coaches en trainers wordt daardoor vereenvoudigd.

Verder zie ik de (sport)psychologische kant als een onderdeel van de prestatie. Net zoals kracht, conditie en techniek. Dit betekent dat je ook dit onderdeel structureel en systematisch dient te trainen om tot optimale prestaties te kunnen komen. Je hoeft als sporter dus ook geen psychologisch probleem te hebben, wil je pas gebruik kunnen maken van sportpsychologische begeleiding. Je wilt gewoon (nog) beter presteren!

Werkwijze 
Graag werk ik in een multidisciplinair team. Bij de VVV-Venlo en FC Utrecht was ik daarom ook onderdeel van de staf. In de stafbesprekingen werden alle spelers doorgenomen, waarbij elke betrokkene aan het woord kwam. Op die manier ontstond er een goed beeld van de speler en wat hij nog nodig had om (nog) beter te presteren. Daarnaast heb ik mijn praktijk in Utrecht waar sporters en coaches ook individueel naar mij toe kunnen komen voor sportpsychologische begeleiding. Bij ‘WOUW Performance Coaching’ werk ik met nog vijf andere sportpsychologen waarmee we ook werken in het amateurvoetbal en andere takken van sport, maar ook in de gezondheidszorg en het bedrijfsleven.

Vitesse 
Ik zit nu voor mijn derde seizoen met veel plezier bij Vitesse. Hier heb ik de mooie functie van 'Coach voor de Coach': ik begeleid en ondersteun de coaches van de Vitesse Voetbal Academie. Dit doe ik door 1 op 1 gesprekken te voeren met de trainers, groepsbijeenkomsten, trainings- en wedstrijdobservaties, het organiseren van de reeks Vitesse College Tour en door gesprekken te voeren met andere betrokkenen in en rondom de voetbalacademie. Uiteraard komen dan verschillende sportpsychologische onderwerpen aan bod, zoals communicatie, zelfkennis, concentratie, keuzes maken, omgaan met druk, verschillende manieren van leren, teambuilding, blessures enzovoort. Daarnaast is het ook mogelijk voor spelers om met mij in gesprek te gaan. Soms zijn het de trainers die een speler naar mij door verwijzen. Soms een fysiotherapeut of iemand anders van de staf. Dit gaat vaak over zaken waar spelers tegenaan lopen, die hun voetbalprestaties negatief beïnvloed.  

Ook zijn we aan het kijken hoe we sportpsychologie kunnen integreren in de opleiding van de spelers. Dus niet wachten tot er een probleem ontstaat, maar spelers bij voorbaat te leren om bijvoorbeeld met wedstrijddruk of tegenslag om te kunnen gaan. Of hoe ze zich nog beter kunnen concentreren tijdens de wedstrijd. Hoe ze beter informatie kunnen opnemen en de juiste beslissing kunnen nemen. De bedoeling is dat de trainers hier op het veld middels oefeningen mee aan de slag kunnen gaan. Kortom, veel mooie ontwikkelingen, die de Vitesse Voetbal Academie nog breder maakt en daarmee volwaardige spelers kan afleveren.
 

Media preview
Vitesse / Foto’s SV – Vitesse

Hoofdsponsor: