1 november 2016 In de media

Column Voetbalacademie : Jan van Norel

De Vitesse Voetbal Academie is een toonaangevende jeugdopleiding binnen Nederland. De uitstekende faciliteiten, gecombineerd met professionals in de staf, een uitgekiende scouting en het vooruitstrevende Vitesse Voetballab moet er voor zorgen dat de voetbalacademie structureel bij de top 5 van Nederland gaat behoren.
Elke maand wordt een column geschreven vanuit een expert van de voetbalacademie. In deel 2 neemt Jan van Norel het woord. 'Wij willen voetbal en fysiek in elkaar over laten vloeien.'

Aftrap – Edwin Petersen
Beste lezers, ik hoop dat jullie allemaal een mooie start van het seizoen hebben gehad met jullie club. Wij zijn inmiddels een paar maanden verder en ook bij de Vitesse Voetbal Academie zijn de ontwikkelingen in volle gang. De teams beginnen zich steeds beter te manifesteren en de spelers concurreren stevig om hun plek. Ook staat voor een aantal spelers weer interlandverplichtingen op de agenda en kunnen zij zich weer meten met de beste spelers van Europa. Het is belangrijk om steeds uitgedaagd en geprikkeld te worden. Daarom past in deze lijn het verhaal van Jan van Norel, onze performance specialist op het gebied van belasting en belastbaarheid. Ik ben onder de indruk geraakt van zijn kennis en ervaring om spelers hun grenzen te laten verkennen op een manier wat verantwoord trainen heet. Aan de hand van een aantal vragen stelt Jan zichzelf voor en neemt hij ons mee in zijn vakgebied. Alvast veel leesplezier en wellicht tot snel ergens langs het veld.

Column – Jan van Norel

Wie ben je en waar kom je vandaan?
Mijn naam is Jan van Norel. Aan mij de eer om de tweede column vanuit de academie te schrijven. Ik kom uit ’t Harde. Daar ben ik geboren en getogen. Tussendoor heb ik in Groningen gewoond, omdat ik daar mijn studie Bewegingswetenschappen heb gedaan. Maar ik ben weer terug, want ik woon alweer een heel aantal jaren met mijn vrouw en twee zoontjes, Julian en Robin, in ’t Harde.

Wat heb je hiervoor gedaan en waarom werk je nu bij Vitesse?
Mijn eindstage en afstuderen kon ik bij sc Heerenveen doen. Daar heb ik een onderzoek gedaan naar kijk- en beslissingsgedrag. De vraag ‘Is er verschil in kijkgedrag tussen spelers van onder 17 en onder 13’ stond daarbij centraal. Dit heb ik in een pass en trap oefening op het veld uitgevoerd. Nog voordat ik klaar was met m’n studie, kreeg ik een baan aangeboden. Dit was een parttime job, die ik combineerde met een baan bij de Rijksuniversiteit Groningen waar ik als onderzoeksmedewerker aan verbonden was. Uiteindelijk ben ik drie jaar bij de academie van sc Heerenveen werkzaam geweest en vervolgens twee jaar bij het eerste elftal van sc Heerenveen.  

Na een gesprek met Mo Allach, Gerry Hamstra en Terry Peters heb ik de overstap naar Vitesse gemaakt. Ik heb twee gesprekken en een rondleiding op het prachtige Papendal gehad. In de gesprekken kwam een duidelijke visie en ambitie naar voren. Toch was het vooral de passie die bovengenoemde heren uitspraken en uitstraalden, die mij heeft overgehaald om naar Vitesse te komen. En daarnaast zijn de faciliteiten en omgeving natuurlijk ook een extra stimulans om de overstap te maken.

Ondertussen zit ik alweer in mijn derde jaar bij Vitesse en werk ik met heel veel plezier binnen het Vitesse Voetbal Lab. Binnen ons voetballab werken Anders Belling en Tim Arends, mijn directe collega’s. Samen met Jurgen Seegers, performance analist van het eerste elftal, vormen wij het voetbal performance lab van Vitesse. Jurgen Seegers is sinds dit jaar bij Vitesse en brengt nieuwe ideeën mee. Zo zitten wij bijvoorbeeld elke vrijdag met z’n vieren en onze stagiaires bij elkaar. We presenteren dan om en om interessante voetbalonderwerpen/onderzoeken aan elkaar. Dit met de intentie om elkaar te prikkelen. Food for the mind!

Wat is jou rol binnen Vitesse?
Ik heb een brede rol binnen Vitesse. Zo ben ik verantwoordelijk voor het testen, meten en monitoren van trainingen. Ook analyseer en interpreteer ik de data en voer ik de daaruit voorkomende consequenties uit. Daarmee bedoel ik; welke oefenvormen of welk programma moet een speler doen. Wat zijn de sterke punten of wat zijn de ontwikkelpunten van een speler op bijvoorbeeld kracht, snelheid, wendbaarheid, uithoudingsvermogen, flexibiliteit en mobiliteit. Daarnaast heb ik veel contact met de technische en medische staf. Ik ben de brug tussen deze twee disciplines. Hoe ziet het programma van de O19/O17 eruit? Wie gaat wat doen? Het overleggen en geven van adviezen behoort ook tot mijn activiteiten.

Maar ook het geven van een warming up,  kracht- en coördinatietraining in het krachthonk behoren tot mijn taken. Als laatste het begeleiden van studenten van de onderwijsinstellingen RUG/HAN/ VU! De studenten lopen stage bij ons en kunnen hun afstudeeronderzoek doen. Zo hebben wij extra handen op de werkvloer en de student kan ervaring op doen binnen een voetbalorganisatie en met zijn onderzoek vragen beantwoorden die wij vanuit de praktijk hebben.

Welke onderzoeken zijn momenteel actueel en waarom?
Momenteel is kijk- en beslissingsgedrag heel actueel! Waar kijkt een speler naar? Is het vooral een ball watcher? Of juist een speler die al vooruit kijkt? Oriënteert de speler al waar de ruimte ligt? Of gaat hij pas kijken waar de ruimte ligt, als hij de bal heeft ontvangen? Hoe snel kan een speler handelen? Waarom maakt een speler een bepaalde keuze?

Hieraan gekoppeld kijken wij naar: Hoe richten wij onze trainingen in? Wat vragen wij van onze spelers? Creëren we juist een omgeving waarin we ball watching stimuleren of dwingen wij in onze oefenvormen juist kijkgedrag af bij spelers?

Waar liggen bij Vitesse nieuwe kansen?
Bij Vitesse liggen er kansen om trainingen nóg beter te sturen op het veld. Door de apparatuur die we hebben en de kennis van onze trainers en specialisten kunnen we heel goed in beeld brengen wat we trainen. Halen we onze doelstellingen?! Op fysiek niveau? Maar daarnaast ook op voetbalniveau. Voetbal blijft leading binnen onze club. Aan ons de taak om voetbal en fysiek in elkaar over te laten vloeien. Daarnaast kunnen we maatwerk leveren. Wat heeft het individu nodig? Welke speler heeft wel voldaan? Welke speler moet nog extra doen omdat hij de conditionele doelstelling niet heeft gehaald?

Welke tips zou je amateurverenigingen willen meegeven als je wat verder in de toekomst kijkt?
Kijk goed naar welke trainers welke groepen trainen! Wat vragen de trainers van de spelers? Welke vormen passen ze toe? De trainer is degene die de speler het meest beïnvloedt. Daarnaast is de invloed van groei in de lengte een belangrijke factor waar trainers rekening mee moeten leren houden. Spelers ontwikkelen zich op een totaal andere manier. Daar kan soms in biologische leeftijd wel drie jaar verschil in zitten en toch spelen ze in hetzelfde elftal. Iets dus om rekening mee te houden.

 
Vitesse / Foto’s Vitesse

Hoofdsponsor: