Archief
Column Vitesse Voetbal Academie: Sebastiaan van der Sman 01/02/2017

De Vitesse Voetbal Academie is een toonaangevende jeugdopleiding binnen Nederland.

De uitstekende faciliteiten, gecombineerd met professionals in de staf, een uitgekiende scouting en het vooruitstrevende Vitesse Voetballab moet er voor zorgen dat de voetbalacademie structureel bij de top 5 van Nederland gaat behoren. Elke maand wordt een column geschreven vanuit een expert van de voetbalacademie. In deel 5 is Sebastiaan van der Sman aan het woord.

Wie ben je en waar kom je vandaan?
Mijn naam is Sebastiaan van der Sman en ik ben een geboren en getogen Arnhemmer. Momenteel woon ik samen met mijn vriendin Kim en onze twee dochters, Guusje en Bobbi in Schuytgraaf.

Hoe ben je bij Vitesse terecht gekomen?
Op 15-jarige leeftijd werd ik gescout door PSV. Op dat moment keepte ik bij E.S.A. in Rijkerswoerd. Ik trainde bij PSV toen ik een uitnodiging van Vitesse kreeg. Voor mij een simpele keuze, als Arnhemmer ging ik natuurlijk bij Vitesse voetballen en dat heb ik uiteindelijk acht seizoenen volgehouden. Met als hoogtepunten de wedstrijd in de voorbereiding tegen Valencia in Spanje met topspelers zoals David Silva en David Villa en de bekerwinst op Jong Feyenoord. De laatste 1,5 jaar combineerde ik het voetballen met het werken voor de voetbalacademie. Ik merkte gaandeweg dat het voetballen minder werd en het werk steeds meer. Dat heeft mij toen doen besluiten om aan het einde van het seizoen 2012|2013 de overstap te maken naar Tweede divisionist TEC uit Tiel en fulltime aan de slag te gaan bij Vitesse als coördinator van de Vitesse Voetbal Academie.

Veranderingen?
Binnen heel Vitesse zie je dat de club enorm aan het groeien is. Zichtbaar voor iedereen is de prachtige trainingsaccommodatie op Papendal, maar wat minder zichtbaar is zijn bijvoorbeeld de jeugdspelers die vanuit de andere kant van Nederland naar Arnhem verhuizen. Hiervoor heb ik net een project begeleid wonen gestart. Wij hebben inmiddels huisvesting voor negentien jeugdspelers geregeld. Deze is onderverdeeld in drie categorieën:

Begeleid wonen (negen spelers logeren bij een groepsaccommodatie in Arnhem).
Gastgezinnen (vijf spelers, waaronder een speler uit Hongarije, wonen verdeeld over vijf gastgezinnen in de buurt van Arnhem).
Zelfstandig wonen (vijf spelers van Jong Vitesse en Vitesse O19 wonen gezamenlijk in een appartementencomplex op een steenworp afstand van Papendal).

Een ander duidelijk voorbeeld is het vervoer. Toen ik net bij Vitesse kwam werken hadden we slechts een paar spelers uit de regio Amsterdam die hun treinkaartjes konden declareren. Inmiddels hebben wij meer dan 60 jeugdspelers die met het openbaar vervoer reizen. Wij vinden dat dit ook deel uitmaakt van de opleiding. Opleiden van afhankelijk naar onafhankelijk noemen wij dat.

Wat zijn jouw werkzaamheden?
Mijn werkzaamheden zijn tegenwoordig heel erg divers. Belangrijke taken zijn het ontwikkelen van een managementtool, contact onderhouden met nationale en internationale clubs, het in orde maken van (internationale) overschrijvingen en het Kwaliteit en Performance model. Het K & P-model is het certificeringsmodel van de KNVB. Ieder jaar moeten wij bij de KNVB aantonen hoe wij er met de jeugdopleiding voor staan. Hiervoor is een certificeringssysteem ontwikkeld. De afgelopen drie jaar hebben wij als Vitesse samen met vier andere clubs in Nederland de Internationale status gekregen. Ook onderhoud ik het contact met de Hongaarse partnerclub VASAS. In overleg met hen plan ik uitwisselingen voor trainers en spelers. 

Maar ik houd mij ook bezig met heel veel andere zaken. Zo heb ik onlangs samen met Vitesse O19 een bezoek gebracht aan de gevangenis om de spelers meer maatschappelijk bewust te maken. Daarnaast organiseer ik verschillende clinics. Zo kregen verschillende jeugdteams een handbal- en judo- en bokstraining van professionals. Elk jaar organiseer ik ook het Greenfields O11 TopToernooi op Papendal. Ook ben ik verantwoordelijk voor de planning van de velden. Vanwege de sneeuw en de kou waren de velden onlangs moeilijk bespeelbaar en hadden we te weinig ruimte om te trainen en te spelen. Samen met inspanningsfysioloog Jan van Norel zorg ik er dan voor dat er aangepaste programma’s zijn, zodat alle jeugdspelers kunnen trainen. Naast mijn werkzaamheden voor de Voetbal Academie ben ik ook de vervanger voor de teammanager van het eerste elftal. Daarbij kan je denken aan het helpen met het vinden van een woning, het huren van meubels, het openen van een Nederlandse bankrekening of bijvoorbeeld het wegwijs maken in Arnhem.

Hoe ziet er een doorsnee dag er voor jou eruit?
Doorsnee dagen zijn er bijna niet maar ik ga proberen om een indruk te geven. Soms krijg ik vroeg in rond een uur of 7 een berichtje binnen van een jeugdspeler dat zijn chauffeur er nog niet is. Nadat ik dan contact heb gezocht met de chauffeur kom ik er achter dat de chauffeur in de file staat. Vervolgens informeer ik de speler dat hij nog even geduld moet hebben en informeer ik de studiecoördinator op school dat de betreffende speler wat later op school is. In de tussentijd heb ik nog een berichtje binnen gekregen van een speler die zijn O.V. kaart kwijt is en kort erachteraan nog een bericht dat zijn O.V. kaart in zijn andere jaszak zat. Opgelost!

Rond een uur of 9 ben ik op Papendal en begin ik met een bakje koffie. Dan stromen de eerste ‘vervelende’ vragen over TEC binnen, aangezien wij dit seizoen bij Jong Vitesse in de competitie zitten houdt iedereen het nauwlettend in de gaten. Vervolgens duik ik achter mijn computer om mijn mailbox bij te werken. Verschillende mailtjes komen er binnen. Vragen van ouders over de planning of tickets voor de volgende wedstrijd, toernooi aanvragen, wedstrijdenverzoeken, verzoeken van de KNVB (sinds wij deze prachtige accommodatie hebben komt de KNVB steeds vaker op bezoek om allerlei bijeenkomsten te plannen). Noem het maar op en het komt voorbij. Zodra ik de meest urgente mailtjes behandeld heb ga ik aan de slag met de dingen die wat meer tijd in beslag nemen. Zoals bijvoorbeeld het reserveren van de spelersbussen voor Jong Vitesse en Vitesse O19 en de O17 of het schrijven van een column.

Mirjam Clifford, teammanager van het eerste elftal, en ik delen samen een kantoor op Papendal. Ons kantoor is soms een tweede kantine. Spelers van de selectie die hulp nodig hebben met bijvoorbeeld bankzaken of jeugdtrainers die willen overleggen over de planning en dan hebben we nog de materiaalmannen die altijd in zijn voor een gezellig praatje en een bakje koffie. En dan krijg ik ineens een belletje tussendoor dat er een speler op school is blijven staan. “De bus is te vroeg vertrokken.” Alle overige 120 spelers zijn wel op tijd, maar de bus was echt te vroeg vertrokken ;) Samen met accommodatiebeheerder Michel van Veen los ik dit op. Inmiddels is de eerste bus met jeugdspelers aangekomen op Papendal en daarbij komen ook de eerste vragen “Morgen hebben we een toets en zijn we 20 minuten later uit, kan de chauffeur ons dan wat later ophalen?” en “Ik ben mijn schooltas in de bus vergeten. Wat nu?” Maar ik help ook een keeper die zijn kleding en keepershandschoenen niet meer past aangezien hij inmiddels bijna twee meter is.

Daarnaast vragen wij de kaarten aan de voor de scoutingafdeling. Onze scouts gaan namelijk regelmatig naar het buitenland om te scouten. Dan boeken wij de vliegtickets, reserveren wij de hotels en zorgen ervoor dat de huurauto klaar staat. Ook bezoek ik regelmatig een bijeenkomst van de KNVB in Zeist over bijvoorbeeld de nieuwe Tweede Divisie. Al met al heel divers, maar alles in het belang om de voetbalacademie, trainers en spelers zo goed mogelijk te laten functioneren.

Keeperstraining
Minimaal één keer per week geef ik keeperstraining aan de keepers van Vitesse O17 en O16. Verder heb ik dagelijks contact met keeperstrainer Rein Baart over de ontwikkelingen van de keepers binnen de voetbalacademie. Afgelopen jaren heb ik keeperstrainer Raimond van der Gouw ook al een aantal keer mogen vervangen. Piet Velthuizen en Eloy Room training geven, dat is iets wat ik vier jaar geleden niet had gedacht. Erg afwisselend en leuk om niet alleen maar op kantoor te zitten, maar ook nog actief te zijn op het veld.
 

Bron: Vitesse / Foto's SV Deel online:  
www.gelderlander.nl www.gelderlander.nl