9 september 2017 In de media

Castaignos kan weer lachen na belangrijke goal voor Vitesse

Dankzij een 0-3 zege bij Excelsior heeft Vitesse zijn plaatsje in de top van de eredivisie verstevigt. Na een moeizame eerste helft brak Luc Castaignos vlak voor rust de ban.
Het moet hem zelf ook een beetje verrast hebben. Wanneer de nieuwe Excelsior-goalie Ögmundur Kristinsson op slag van rust onder een hoekschop van Alexander Büttner heen duikt, heeft Luc Castaignos de bal plots voor het intikken. Enkele meters van de doellijn verwijderd, faalt de aanvaller niet: 0-1 Vitesse. Zijn eerste goal als huurling van de regerend bekerwinnaar, bij zijn debuut in de basis.

Wéér is hij terug in de eredivisie om zijn carrière een nieuwe impuls te geven. Net als in 2012, toen Castaignos na een mislukt avontuur bij Internazionale bij FC Twente belandde. Uitstapjes bij Eintracht Frankfurt en Sporting Lissabon – nog altijd zijn eigenaar – brachten sindsdien ook niet wat hij ervan had gehoopt. Weinig speelminuten, weinig doelpunten, weinig spelplezier.

24 jaar is het voormalige toptalent van Feyenoord nog altijd maar, met nog een hele carrière voor zich, maar het cadeautje van de IJslandse doelman kon Castaignos goed gebruiken. Eindelijk weer eens positief in de schijnwerpers, in een wedstrijd waarin Vitesse tot dan toe amper gevaarlijk had kunnen worden.

In de tweede helft verschafte Tim Matavz de bezoekers vanaf elf meter echter al snel wat meer lucht verschafte, nadat Jeffry Fortes in het strafschopgebied Büttner had neergehaald. Een offensiefje van Excelsior leverde nog een enorme kans voor Zakaria El Azzouzi, die voor open goal onverklaarbaar naast schoot.

Het contrast met de 0-3 van Vitesse kon haast niet groter zijn. Met een schitterend afstandsschot in de verre kruising verzekerde Bryan Linssen Vitesse van de drie punten en een plekje in de top van de eredivisie. Hét doelpunt van de avond, zonder meer. Maar het plekje in de schijnwerpers moet hij toch echt delen met Castaignos, die eindelijk weer eens kon lachen.