8 november 2015 In de media

AZ wint matig duel dankzij rode kaart Nakamba

AZ van John van den Brom won in een slordige wedstrijd met 0-2 van Vitesse
Vitesse speelde de gehele tweede helft met tien man, omdat Marvelous Nakamba al in de eerste helft twee gele kaarten verzamelde.

AZ heeft nu in totaal al tien competitiewedstrijden gewonnen in Gelredome; geen enkele club in de Eredivisie deed dat vaker.

Goed was het niet wat Vitesse en AZ lieten zien. De wedstrijd kwam moeizaam op gang en pas na ruim een kwartier spelen viel de eerste kans te noteren. Die was voor AZ: Alireza Jahanbakhsh ontsnapte aan Nakamba en had een vrije doortocht naar het vijandelijke doel, maar Eloy Room stond goed opgesteld, waardoor Jahanbakhsh de score niet kon openen.

Nakamba had toen al zijn eerste onnodige gele kaart gepakt en trok even na de kans van Jahanbakhsh opnieuw de aandacht, toen hij de bal wilde laten liggen voor Room, maar de keeper daar helemaal niet op rekende. Vincent Janssen kon bijna profiteren.

Hierna kwam Vitesse wat beter in de wedstrijd en Valeri Qazaishvili schoot in het zijnet, voordat Domenic Solanke nog voor opwinding zorgde. Beide ploegen leden echter vooral veel balverlies en in het laatste kwartier van de eerste helft werd de wedstrijd ook steeds harder. Kort voor rust kwam Vitesse met tien man te staan: Nakamba beging opnieuw een domme overtreding, ditmaal op Derick Luckassen, en kreeg daarvoor zijn tweede gele kaart te zien.

Kort voor rust leek AZ nog op voorsprong te komen, toen Janssen de bal in het net legde, maar zijn doelpunt werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. Vitesse en AZ gingen zodoende met een 0-0 tussenstand rusten, maar in de tweede helft gingen de Alkmaarders dus met een man meer verder.

AZ had met elf tegen tien meer balbezit, maar er ging nog steeds heel veel mis, waardoor er niet veel kansen gecreëerd werden. De eerste mogelijkheid was zelfs nog voor Vitessenaar Milot Rashica, maar hij schoot over, waarna Peter Bosz hem even later naar de kant haalde.

Vanaf die positie zag Rashica AZ met twee doelpunten in twee minuten tijd de zege veiligstellen. Markus Henriksen was met een assist en een goal weer erg belangrijk voor zijn ploeg; eerst trok hij de bal laag voor op Vincent Janssen, nadat Kelvin Leerdam dacht dat hij de bal achter kon laten rollen, en de spits opende de score. Niet veel later werd een schot van Janssen gepakt door Room, maar hij kon de bal niet klemmen, waardoor Henriksen uit de rebound de 0-2 binnen kon werken.

AZ klimt met de drie punten naar de tiende plaats op de ranglijst; Vitesse staat vijfde.