10 augustus 2014 In de media

Ajax geflatteerd langs Vitesse

Makkelijk ging het niet, maar daar heeft men bij Ajax maling aan. Vitesse leek lange tijd aanspraak te maken op een goed resultaat. Echter handelde de thuisploeg vele malen effectiever, waardoor er uiteindelijk een 4-1 eindstand op de scoreborden in de Amsterdam ArenA terug te vinden was.[
Namens Ajax maakte Arkadiusz Milik zijn debuut in de Eredivisie. De 20-jarige aanvaller is de tweede Pool voor de Amsterdammers sinds Andrzej Rudy in 1997/'98 en 1998/'99, hij speelde 41 Eredivisie-duels en maakte daarin drie doelpunten. De kans is aanwezig dat Samuel Eto'o hem binnenkort vergezeld in de aanvalslinie van de Amsterdammers. Ajax-hoofdtrainer Frank de Boer gaf voorafgaand aan Ajax – Vitesse aan dat hij na het affiche met de 33-jarige spits om de tafel wil.

De eerste kans van de wedstrijd was voor Ajax, dat geen enkele speler van boven de 28 jaar in haar selectie had. Davy Klaassen bereikte Milik, maar Guram Kashia greep net op tijd in met een sliding. Vitesse ging op zoek naar haar derde uitzege op rij in Amsterdam. Slechts twee ploegen wisten in het verleden een dergelijke prestatie neer te zetten. PSV won zelfs vier keer op rij in Amsterdam (1999 tot en met 2002) en Feyenoord won driemaal op rij bij Ajax (1961 tot en met 1963).

Na negen minuten kreeg Nicolai Boilesen de bal in het strafschopgebied tegen zijn arm. Arbiter Pol van Boekel zag echter geen penalty in het dubieuze moment. Drie minuten later ontsnapte Ajax opnieuw toen Kelvin Leerdam oog-in-oog kwam te staan met doelman Kenneth Vermeer. De bal belandde naast het doel. Halverwege de eerste helft schoot Kashia de bal tegen Joël Veltman op, waardoor de bal bij Ricardo Kishna belandde. Laatstgenoemde kon op doelman Piet Velthuizen afgaan, maar hij pakte het schot. Aan de andere kant van het veld kreeg vervolgens ook Vitesse een kans van jewelste. Na een slim passje van Davy Pröpper schoot Qazaishvili de bal op de vuisten van Vermeer.

In het eerste half uur oogde het combinatiespel van Vitesse beter en frisser dan dat van Ajax. Toch kwamen de Amsterdammers aan de leiding. Nick Viergever zette goed door op een voorzet van Ruben Ligeon en tikte de bal langs Velthuizen. Een doelpunt bij een Eredivisie-debuut voor Ajax, Kishna deed dat op 23 februari 2014 tegen AZ – een wedstrijd die Ajax met 4-0 won – voor het laatst. De laatste kans van de eerste helft betrof een mogelijkheid van ex-Ajacied Jan-Arie van der Heijden, die maar net voorlangs kopte uit een vrije trap van Zakaria Labyad. Vitesse kreeg tot dusver de betere kansen, maar het was Ajax dat met een voorsprong op zak de kleedkamers mocht bezoeken.

Het tweede bedrijf opende met een kans voor Labyad, die de bal van een meter of 25 hoog over het doel werkte. Meteen daarna verdubbelde Ajax de marge. Lasse Schöne verraste Velthuizen met een zwabberbal vanuit een vrije trap: 2-0. Desondanks bleef Vitesse hoop houden op een goede afloop. Kashia kopte een voorzet van Van der Heijden rakelings over. De kansen bleven maar komen. Na het doelpunt konden zowel Kishna als Labyad en Leerdam aanleggen. Het was een wonder dat het nog slechts 2-0 stond en echt achteroverleunen kon Ajax zodoende nog niet. Het was nog niet gespeeld.

Na de 3-0 van Mike van der Hoorn was het echter wel gedaan met Vitesse. De verdediger, die vorig seizoen louter werd bekritiseerd, kopte een hoekschop van Schöne keurig in de kruising. Ondertussen was WK-international Daley Blind binnen de lijnen gekomen om Milik af te lossen. Hij speelde zijn honderdste Eredivisie-wedstrijd voor Ajax. Binnen de huidige selectie van de Amsterdammers heeft alleen Vermeer nog meer optredens achter zijn naam staan.

Toch schrok de Amsterdam ArenA even op toen Marko Vejinovic zes minuten voor het einde de 3-1 maken na geknoei in de verdediging van Ajax. De absolute genadeklap van de hoofdstedelingen volgde echter niet veel later. Invaller Anwar El Ghazi bereikte Schöne, die de 4-1 scoorde.