3 oktober 2016 In de media

Adje’ weer met borst vooruit

Net als een andere teruggekeerde wereldreiziger, Ricky van Wolfswinkel, denkt Adnane Tighadouini in Vitesse de ’ideale club’ te hebben gevonden.
Tegen FC Groningen (2-1) gaf de linkeraanvaller het Arnhemse publiek een voorproefje wat ze dit seizoen nog van hem kunnen verwachten.

Want Tighadouini nadert zijn topvorm en moet met Van Wolfswinkel en Milot Rashica een van de meest gevreesde voorhoedes van de Eredivisie vormen. Spelers die het verschil kunnen maken. Geen overbodige luxe, in de wetenschap dat ook FC Groningen zaterdagavond na een vroege voorsprong (strafschop Danny Hoesen) in de loopgraven ging liggen. Vitesse heeft dan behoefte aan spelers die niet terugdeinzen na een foutje, maar risico in hun acties leggen en voor verrassingen zorgen. Aan types zoals Tighadouini dus.

„Ik probeer gevaar te stichten, acties te maken en altijd de oplossing vooruit te zoeken. Wie niet durft, scoort niet”, zei de 23-jarige huurling van Malaga, die zich in ieder geval niet snel zal laten afbluffen. Zeker niet door een klein fluitconcertje in de eerste helft na een minder momentje. „Dat heb ik niet eens gehoord. Ik kan me ook niet herinneren dat er een actie is mislukt…”

Noem het Arnhemse bluf. Met Tighadouini heeft Vitesse er wel een ’mannetje’ bij. In de goede zin van het woord. In het gewonnen duel met FC Groningen – dat vier wedstrijden op rij ongeslagen was – maakte de Edenaar een gedreven en dreigende indruk. Zoals heel Vitesse beter voor de dag kwam dan de voorbije wedstrijden tegen Go Ahead Eagles (2-0 zege) en FC Twente (2-1 nederlaag).

„Ik voel me hier op mijn plek, Vitesse is toch mijn clubje. Zoveel is er niet veranderd sinds ik ben vertrokken”, aldus Tighadouini, die steevast ’Adje’ wordt genoemd. Bij NAC verdiende hij ondanks de degradatie in 2015 een transfer naar de Primera Division, maar in Arnhem voelt hij zich na een moeilijk jaar eindelijk weer gewaardeerd. Alle ingrediënten voor een goed seizoen lijken aanwezig. „Iedereen werkt hard voor elkaar. We hebben een heel goede ploeg. We moeten met dit materiaal zeker meespelen om Europees voetbal.”

Het elftal van Fraser moest diep gaan om FC Groningen na die vroege achterstand over de knie te leggen. Ondanks het overwicht, zeker na rust, was het creëren van (veel) kansen een ingewikkelde opgave. De in topvorm verkerende Lewis Baker besloot kort voor rust dus maar een vrije trap binnen te knallen. Hij stond na een onderbreking van tien minuten wegens noodweer – het dak in de Gelredome was open – ook aan de basis van de verdiende winnende treffer van Kelvin Leerdam.

Louter goals uit standaardsituaties, maar op de overwinning van de thuisploeg viel gezien de enorme druk richting het Groningse doel niets af te dingen. Zeker de pas 17-jarige Mitchell van Bergen – ingevallen voor de tegenvallende Rashica – gaf Vitesse energie. Niet voor het eerst.

„We hebben FC Groningen kapot gespeeld”, vond Fraser, die zijn nieuwe linksbuiten Tighadouini voor het eerst een (bijna) volledige wedstrijd liet spelen. „Het is raar dat ik er zo over moet praten, maar ik vind wel dat elk land zijn cultuur en inbreng heeft. Zo willen Marokkaanse voetballers altijd de bal hebben en aantonen hoe goed ze kunnen voetballen. Dat heeft ’Adje’ ook. Daar ben ik gek op. Ik houd van dat grillige. Dit soort spelers kunnen uiteindelijk wedstrijden voor je gaan beslissen.”

Vitesse – FC Groningen 2-1 (1-1). 5. Hoesen 0-1 (strafschop), 44. Baker 1-1, 76. Leerdam 2-1. Scheidsrechter: Wiedemeijer. Gele kaart: Rashica, Tighadouini (Vitesse), Davidson (FC Groningen). Toeschouwers: 15.055.