Archief
'De echte Vitesse-supporter ziet waar wij mee bezig zijn' 04/02/2017

Vreemdelingenlegioen, club zonder ziel, satellietploeg van Chelsea. Het imago van Vitesse kent ondanks de terugkeer van tal van oud-spelers dikwijls nog weinig vleiende bewoordingen.

„Maar wij kijken liever naar de feiten’’, zegt technisch directeur Mo Allach.

De ’td’ kijkt op Papendal vanuit vanuit zijn kantoor op het prachtige trainingscomplex van Vitesse. „Het stoort mij niet. Kijk hoeveel jongens zijn doorgestroomd naar de A-selectie, hoeveel Nederlandse jongens er spelen, welke spelers hier al geruime tijd actief zijn. Vitesse heeft in mijn ogen al jaren een herkenbaar team”, zegt Allach (43), sinds 2013 in dienst bij Vitesse.

„Als mensen op televisie een bepaalde kwalificatie aan een club geven, moet je wel weten wat je zegt. Af en toe denk ik ’kom op, bereid je eens goed voor’. De echte Vitesse-supporter ziet wel waar wij mee bezig zijn. Dat vind ik belangrijker.”

Maar hoe zit het dan precies, die samenwerking met Chelsea waar Vitesse nu al jarenlang gebruik van maakt? Tijdens de winterse transferperiode werden immers niet alleen oude bekenden Alexander Büttner en Kevin Diks binnengehaald, met Mukhtar Ali kwam voor dit seizoen de vierde huurspeler uit Londen naar Arnhem.

„Terwijl ik eigenlijk ben voor het afschaffen van de winterse transferperiode. Dat clubs het gewoon gaan doen met de selectie die vooraf is samengesteld”, aldus Allach, die na een tegenvallende eerste seizoenshelft dus toch flink in actie kwam. Mede door het vertrek van Kosuke Ota (FC Tokyo) en Sheran Yeini (Maccabi Tel Aviv), die om uiteenlopende redenen na een weinig succesvol Europees avontuur wilden terugkeren naar hun oude werkgever.

„De selectie is er kwalitatief sterker op geworden. De samenwerking met Chelsea is perfect.’’ In totaal staat wat huurlingen betreft de teller op 21 (!). ,,Vijf of zes jaar geleden hebben zij ontzettend geïnvesteerd in de academie. Er loopt daar waanzinnig veel talent rond. Dat zijn spelers die normaal niet haalbaar zijn voor ons. Denk aan Lewis Baker of in het verleden Bertrand Traoré, die nu bij Ajax speelt. Voor ons is dat een ontzettende verrijking.”

Allach weerspreekt het beeld dat Chelsea bepaalt welke spelers naar Vitesse worden gestuurd. „Zo werkt het echt niet. Zaterdag is ons scoutingteam nog naar de wedstrijd tussen Bristol Rovers en Swindon Town in de League 1 geweest, om een paar Chelsea-spelers te bekijken. Dat houden wij ontzettend goed bij. Door het huren van zulke spelers krijgen jongens in onze jeugd juist de tijd om door te stromen naar de eerste selectie. Ik geef ze als het ware perspectief, omdat die jongens van Chelsea hier slechts tijdelijk spelen. Zo blijven we flexibel. Dat is mijn allerbelangrijkste strategie. Noem het een egoïstische perfectie, met goede bedoelingen uiteraard.”

De technisch eindverantwoordelijke sprak eerder de ambitie uit dat Vitesse op termijn de Nederlandse top aanvalt. Toch snijden de Arnhemmers noodgedwongen in het salarisbudget en zuivert de Russische eigenaar Aleksandr Tsjigirinski – de man met wie Allach zo’n twee keer per jaar om de tafel zit – de miljoenenverliezen aan.

„Grote transfersommen kunnen we nog altijd niet betalen”, erkent Allach. „Ik ben er honderd procent van overtuigd dat deze club over een paar jaar stabiel is, omdat er spelers doorbreken vanuit de jeugd. Daarom investeert onze eigenaar elk jaar in de academie en de scouting. Hij is heel loyaal. Het geld stort hij al voor het seizoen, we hoeven tussentijds niet meer aan te kloppen.”

Allach vraagt goedkeuring aan de Rus voor een investering, zoals voor de transfer van Ricky van Wolfswinkel, die voor 600.000 euro werd teruggehaald. „Ik vind dat 40 procent van de A-selectie moet bestaan uit eigen jeugd. En als je ziet hoeveel spelers wij de laatste jaren transfervrij hebben aangetrokken, dan is dat een aanzienlijke prestatie geweest”, doelt Allach op onder anderen Milot Rashica, Marvelous Nakamba en Navarone Foor.

De oud-prof ziet dat Vitesse op sportief vlak een uitstekende eerste maand van 2017 heeft doorgemaakt. Feyenoord werd uitgeschakeld in het bekertoernooi en concurrenten FC Twente en AZ verslagen in de Eredivisie.

„Over trainer Henk Fraser en de hele technische staf ben ik uitermate tevreden. Dit seizoen is geslaagd als we Europees voetbal halen. De komende jaren moet Vitesse een stabiele subtopper blijven. Het is allemaal heel leuk en mooi, dat we kapitaal en eigen jeugd op het veld hebben staan. Maar er moet wel gepresteerd worden. Daar worden we toch op afgerekend. En terecht.”
 

Bron: TG / Foto's SV Deel online:  
www.gelderlander.nl www.gelderlander.nl